Artikel

2.28: Jawapan Latihan- Modul 27


2.28: Jawapan Latihan- Modul 27

Makmal A & ampP, Peperiksaan Akhir, Latihan 27

Apakah tindak balas yang diperhatikan?
Apakah otot penguat yang terlibat?

Refleks calcaneal
(pergelangan kaki)

Apakah tindak balas yang diperhatikan?
Apakah otot penguat yang terlibat?

kelenturan kaki

Apakah tindak balas yang diperhatikan?
Apakah otot penguat yang terlibat?

lenturan lengan bawah pada sendi siku atau sedikit bisep berkedut

Apakah tindak balas yang diperhatikan?
Apakah otot penguat yang terlibat?

lanjutan lengan bawah pada sendi siku atau sedikit trisep berkedut

Apakah tindak balas yang diperhatikan?
Apakah otot penguat yang terlibat?

kelenturan kaki dan lenturan jari kaki

gastrocnemius, soleus, dan flexor distorum longus

Quadriceps femoris diregangkan.

Merangsang reseptor strectch (spindal otot) di dalam otot.

Akibatnya, impuls melewati neuron deria ke saraf tunjang dan sinaps dengan neuron motor.

Impuls motor keluar dari tali pusat pada gentian saraf yang membawa ke quadriceps femoris.


2.28: Jawapan Latihan- Modul 27

Memperluas dan meningkatkan literasi kita dapat dilakukan dengan banyak cara. Termasuk dengan cara itu, saya percaya, boleh bermain permainan kata mudah, membaca media pendidikan yang berbeza, dan mengambil bahagian dalam banyak aktiviti literasi yang rumit seperti yang terdapat di buku dan internet.

Ketika dewasa, saya seronok menyertai aktiviti seperti ini. Saya suka bagaimana minda saya dicabar dengan permainan seperti itu dan pada masa yang sama, saya dapat mempelajari perkara-perkara baru yang membantu saya meningkatkan literasi saya.

Beberapa hari yang lalu, saya mencatat cabaran untuk melihat 27 tokoh ucapan di kartun yang dilukis oleh Ella Baron. Saya sebenarnya hanya melihatnya di facebook ketika salah seorang rakan saya menyiarkannya di sana. Saya bersenang-senang mencari semua 27 bahasa kiasan dalam foto itu, jadi saya terfikir untuk berkongsi dengan anda semua di sini di komuniti juga. Malangnya, saya hanya menjumpai 10 tetapi benar-benar ingin mengetahui semua jawapannya, jadi saya mencari gambar di internet, dengan harapan dapat memperoleh 27 jawapan yang lengkap.

Terdapat banyak versi yang saya lihat di internet jadi saya cuba mencari yang paling sah. Berdasarkan artikel yang membawa saya kepada jawapan asal pencipta teka-teki ini sendiri, Ella Baron, dia menyatakan di tweet peribadinya bahawa hanya 27 bahasa kiasan yang ada di fikirannya ketika dia membuat kartun ini. Namun, dia menyedari sebenarnya ada banyak jawapan yang sama sahnya ketika seseorang mengirimkannya senarai 49 tokoh ucapan yang menakjubkan sebagai jawapan kepada teka-teki itu. Apa benda itu? Mari kita periksa ini.

Menurut pernyataan Ella, jawapan asalnya untuk teka-teki ini adalah seperti berikut:

1. Ringkasnya
2. Kepingan kek
3. Ceri di atas kek
4. Botak sebagai scoot
5. Skru longgar
6. Bibir atas kaku
7. Dilahirkan dengan sudu perak di mulut anda
8. Cacing telinga
9. Jauhkan kad anda di dada
10. Joker dalam pek
11. Bangunlah lengan baju anda
12. Jantung di lengan baju anda
13. Hidangkan di atas pinggan perak
14. Tumpahkan kacang
15. Keju besar
16. herring merah
17. Untuk mengikat simpulan
18. Masukkan semua telur anda dalam satu bakul
19. Berjalan di kulit telur
20. Bayangan diri anda yang dahulu
21. Tidak ada ruang untuk mengayunkan kucing
22. Kucing mendapat lidah anda
23. Tendang baldi
24. Tarik kaus kaki anda ke atas
25. Kaki sejuk
26. Dari kain buruk hingga kekayaan
27. Masa berlalu

49 bahasa kiasan keseluruhan yang dihantar kepadanya oleh seorang lelaki yang dia memutuskan untuk tidak namanya dalam jawatannya adalah seperti berikut:

1. Masa berlalu
2. Dilahirkan dengan sudu perak di mulut anda
3. Tendang baldi
4. Keju besar
5. Suci seperti keju swiss
6. Lebih banyak lubang dalam cerita itu daripada keju swiss
7. Hidangkan di atas pinggan perak. Dihulurkan di atas pinggan perak
8. Hidangkan di atas pinggan
9. Herring merah
10. Seekor ikan habis
11. Memakai jantung di lengan anda
12. Bangunkan lengan baju anda
13. Trik lengan baju anda
14. Burung awal menangkap cacing (dia tidak menangkapnya kerana masa)
15. Otak burung
16. Burung di atas bumbung
17. Rambut saya seperti sarang burung
18. Cacing telinga
19. Letakkan kutu di telinga anda
20. Di satu telinga keluar yang lain
21. Secara ringkas
22. Jangan tumpah kacang
23. Berjalan di kulit telur
24. Cukup panas untuk menggoreng telur di kaki lima
25. Kucing mendapat lidah anda
26. Mendapat kucing dengan ekor
27. Kasut itu berada di kaki yang lain
28. Letakkan kaki terbaik anda ke hadapan
29. Kaki longgar dan mewah
30. Mendapatkan kaki sejuk
31. Kepingan kek
32. Dengan ceri di atas
33. Ikat simpulan
34. Simpul di perut anda
35. Lemparkan bayangan yang berbeza
36. Bayangan diri anda yang dahulu
37. Dia kehilangan skru
38. Pukul paku di kepala
39. Saya akan kehilangan kepala jika tidak terganggu
40. Dia memusingkan kepala
41. Tidak bermain dengan dek penuh
42. Pegang kad anda dekat dengan rompi
43. Menjual kekayaan
44. Orang kaya, orang miskin
45. Menunggang ekor kot anda
46. ​​Simpan semua telur anda dalam satu bakul
47. Jangan mengira telur anda sebelum menetas
48. Pada lutut bengkok
49. Kepala atas tumit

Setakat ini, saya dapat melihat bahawa kebanyakan orang yang memberikan komen pada catatan terakhir saya telah menemui jawapan yang betul dari kedua-dua kunci jawapan di atas. Sebutan khas kepada Sweetbean dan Kavez kerana menyatakan jawapan mereka dengan cara yang kreatif. : D Kerja bagus! Tahniah kepada semua orang yang telah berusaha untuk menjawab teka-teki ini juga. Selamat bekerja! Saya merancang untuk memposting permainan menyeronokkan lain seperti ini pada hari-hari berikutnya, jadi nantikan. :)


Eureka Math Gred 3 Module 5 Pelajaran 27 Kunci Jawapan

Eureka Math Gred 3 Module 5 Pelajaran 27 Kunci Jawapan Pecut

A
Kurangkan oleh Seven



Soalan 1.
17 – 7 =
Jawapan:
17 – 7 = 10

Soalan 2.
7 – 7 =
Jawapan:
7 – 7 = 0
Penjelasan:

Soalan 3.
27 – 7 =
Jawapan:
27 – 7 = 20

Soalan 4.
8 – 7 =
Jawapan:
8 – 7 = 1
Penjelasan:

Soalan 5.
18 – 7 =
Jawapan:
18 – 7 = 11

Soalan 6.
38 – 7 =
Jawapan:
38 – 7 = 31

Soalan 7.
9 – 7 =
Jawapan:
9 – 7 = 2

Soalan 8.
19 – 7 =
Jawapan:
19 – 7 = 2

Soalan 9.
49 – 7 =
Jawapan:
49 – 7 = 42

Soalan 10.
10 – 7 =
Jawapan:
10 – 7 = 3

Soalan 11.
20 – 7 =
Jawapan:
20 – 7 =13

Soalan 12.
60 – 7 =
Jawapan:
60 – 7 =53

Soalan 13.
11 – 7 =
Jawapan:
11 – 7 = 4

Soalan 14.
21 – 7 =
Jawapan:
21 – 7 = 14

Soalan 15.
71 – 7 =
Jawapan:
71 – 7 = 64

Soalan 16.
12 – 7 =
Jawapan:
12 – 7 = 5

Soalan 17.
22 – 7 =
Jawapan:
22 – 7 = 15

Soalan 18.
82 – 7 =
Jawapan:
82 – 7 = 75

Soalan 19.
13 – 7 =
Jawapan:
13 – 7 = 6

Soalan 20.
23 – 7 =
Jawapan:
23 – 7 = 16

Soalan 21.
83 – 7 =
Jawapan:
83 – 7 = 76

Soalan 22.
14 – 7 =
Jawapan:
14 – 7 = 7

Soalan 23.
24 – 7 =
Jawapan:
24 – 7 = 17

Soalan 24.
34 – 7 =
Jawapan:
34 – 7 = 27

Soalan 25.
64 – 7 =
Jawapan:
64 – 7 = 57

Soalan 26.
84 – 7 =
Jawapan:
84 – 7 = 77

Soalan 27.
15 – 7 =
Jawapan:
15 – 7 = 8

Soalan 28.
25 – 7 =
Jawapan:
25 – 7 = 18

Soalan 29.
35 – 7 =
Jawapan:
35 – 7 = 28

Soalan 30.
75 – 7 =
Jawapan:
75 – 7 = 68

Soalan 31.
55 – 7 =
Jawapan:
55 – 7 = 48

Soalan 32.
16 – 7 =
Jawapan:
16 – 7 = 9

Soalan 33.
26 – 7 =
Jawapan:
26 – 7 = 19

Soalan 34.
36 – 7 =
Jawapan:
36 – 7 = 29

Soalan 35.
86 – 7 =
Jawapan:
86 – 7 = 79

Soalan 36.
66 – 7 =
Jawapan:
66 – 7 = 59

Soalan 37.
90 – 7 =
Jawapan:
90 – 7 = 83

Soalan 38.
53 – 7 =
Jawapan:
53 – 7 = 46

Soalan 39.
42 – 7 =
Jawapan:
42 – 7 = 35

Soalan 40.
71 – 7 =
Jawapan:
71 – 7 = 64

Soalan 41.
74 – 7 =
Jawapan:
74 – 7 = 67

Soalan 42.
56 – 7 =
Jawapan:
56 – 7 = 49

Soalan 43.
95 – 7 =
Jawapan:
95 – 7 = 88

Soalan 44.
92 – 7 =
Jawapan:
92 – 7 = 85

B
Kurangkan oleh Seven



Soalan 1.
7 – 7 =
Jawapan:
7 – 7 = 0

Soalan 2.
17 – 7 =
Jawapan:
17 – 7 = 10

Soalan 3.
27 – 7 =
Jawapan:
27 – 7 = 20

Soalan 4.
8 – 7 =
Jawapan:
8 – 7 = 1

Soalan 5.
18 – 7 =
Jawapan:
18 – 7 = 9

Soalan 6.
68 – 7 =
Jawapan:
68 – 7 = 61

Soalan 7.
9 – 7 =
Jawapan:
9 – 7 = 2

Soalan 8.
19 – 7 =
Jawapan:
19 – 7 = 12

Soalan 9.
79 – 7 =
Jawapan:
79 – 7 = 72

Soalan 10.
10 – 7 =
Jawapan:
10 – 7 = 3

Soalan 11.
20 – 7 =
Jawapan:
20 – 7 = 13

Soalan 12.
90 – 7 =
Jawapan:
90 – 7 = 83

Soalan 13.
11 – 7 =
Jawapan:
11 – 7 = 4

Soalan 14.
21 – 7 =
Jawapan:
21 – 7 = 14

Soalan 15.
91 – 7 =
Jawapan:
91 – 7 = 84

Soalan 16.
12 – 7 =
Jawapan:
12 – 7 = 5

Soalan 17.
22 – 7 =
Jawapan:
22 – 7 = 15

Soalan 18.
42 – 7 =
Jawapan:
42 – 7 = 35

Soalan 19.
13 – 7 =
Jawapan:
13 – 7 = 6

Soalan 20.
23 – 7 =
Jawapan:
23 – 7 = 16

Soalan 21.
43 – 7 =
Jawapan:
43 – 7 = 36

Soalan 22.
14 – 7 =
Jawapan:
14 – 7 = 7

Soalan 23.
24 – 7 =
Jawapan:
24 – 7 = 17

Soalan 24.
34 – 7 =
Jawapan:
34 – 7 = 24

Soalan 25.
54 – 7 =
Jawapan:
54 – 7 = 47

Soalan 26.
74 – 7 =
Jawapan:
74 – 7 = 67

Soalan 27.
15 – 7 =
Jawapan:
15 – 7 = 8

Soalan 28.
25 – 7 =
Jawapan:
25 – 7 = 18

Soalan 29.
35 – 7 =
Jawapan:
35 – 7 = 28

Soalan 30.
65 – 7 =
Jawapan:
65 – 7 = 58

Soalan 31.
45 – 7 =
Jawapan:
45 – 7 = 38

Soalan 32.
16 – 7 =
Jawapan:
16 – 7 = 9

Soalan 33.
26 – 7 =
Jawapan:
26 – 7 = 19

Soalan 34.
36 – 7 =
Jawapan:
36 – 7 = 29

Soalan 35.
76 – 7 =
Jawapan:
76 – 7 = 69

Soalan 36.
56 – 7 =
Jawapan:
56 – 7 = 49

Soalan 37.
70 – 7 =
Jawapan:
70 – 7 = 63

Soalan 38.
63 – 7 =
Jawapan:
63 – 7 = 56

Soalan 39.
52 – 7 =
Jawapan:
52 – 7 = 45

Soalan 40.
81 – 7 =
Jawapan:
81 – 7 = 74

Soalan 41.
74 – 7 =
Jawapan:
74 – 7 = 67

Soalan 42.
66 – 7 =
Jawapan:
66 – 7 = 59

Soalan 43.
85 – 7 =
Jawapan:
85 – 7 = 78

Soalan 44.
52 – 7 =
Jawapan:
52 – 7 = 45

Eureka Math Grade 3 Module 5 Pelajaran 27 Masalah Set Kunci Jawapan

Soalan 1.
Gunakan gambar untuk memodelkan pecahan setara. Isi tempat kosong, dan jawab soalan.

Apa yang berlaku dengan ukuran bahagian yang sama apabila terdapat lebih sedikit bahagian yang sama?
Apa yang berlaku dengan bilangan bahagian yang sama ketika bahagian yang sama menjadi lebih besar?

Apa yang berlaku dengan ukuran bahagian yang sama ketika terdapat bahagian yang lebih sama?
Apa yang berlaku dengan bilangan bahagian yang sama apabila bahagian yang sama menjadi lebih kecil?
Jawapan:

Penjelasan:
Pada rajah a
Apabila terdapat lebih sedikit bahagian, ukuran bahagian yang sama lebih besar.
Apabila bahagian yang sama menjadi lebih besar Bilangan bahagian yang sama akan menjadi lebih sedikit.
Dalam rajah b
apabila terdapat bahagian yang lebih sama, ukuran bahagian yang sama lebih kecil.
apabila bahagian yang sama menjadi lebih kecil bilangan bahagian yang sama akan menjadi lebih banyak.

Soalan 2.
6 rakan ingin berkongsi 3 batang coklat yang mempunyai ukuran yang sama, yang diwakili oleh 3 segi empat tepat di bawah. Apabila batangnya tidak dibungkus, rakan-rakan melihat bahawa batang coklat pertama dipotong menjadi 2 bahagian yang sama, yang kedua dipotong menjadi 4 bahagian yang sama, dan yang ketiga dipotong menjadi 6 bahagian yang sama. Bagaimanakah 6 rakan itu dapat berkongsi sebiji coklat tanpa merata-rata?

Jawapan:

Penjelasan:
Coklat Pertama dikongsi oleh 2 rakan & # 8217s dengan bahagian ( frac <1> <2> ).
Coklat Kedua dikongsi oleh 2 rakan & # 8217s dengan bahagian ( frac <2> <4> ).
Coklat Ketiga dikongsi oleh 2 rakan & # 8217 dengan bahagian ( frac <3> <6> ).
Ini bermaksud setiap rakan akan mendapat ( frac <1> <2> ) satu coklat.

Soalan 3.
Apabila keseluruhannya sama, mengapa mengambil 6 salinan dari 1 lapan hingga 3 salinan 1 keempat? Lukiskan model untuk menyokong jawapan anda.
Jawapan:

Penjelasan:
Diperlukan Enam satu-Kelapan untuk membuat Tiga satu Keempat.
( frac <3> <4> ) bersamaan dengan ( frac <6> <8> ).

Soalan 4.
Apabila keseluruhannya sama, berapa perenam yang diperlukan untuk sama dengan 1 pertiga? Lukiskan model untuk menyokong jawapan anda.
Jawapan:

Penjelasan:
Diperlukan dua satu per enam untuk membuat sepertiga. dan kita dapat melihat bahawa terdapat ( frac <1> <6> ) = 6 perenam secara keseluruhan.

Soalan 5.
Anda mempunyai tongkat sihir yang menggandakan bilangan bahagian yang sama tetapi ukuran keseluruhannya tetap sama. Gunakan tongkat sihir anda. Pada ruang di bawah ini, lukis untuk menunjukkan apa yang berlaku pada sebuah segi empat tepat yang dipartisi keempat setelah anda mengetuknya dengan tongkat anda. Gunakan perkataan dan nombor untuk menerangkan apa yang berlaku.

Jawapan:

Penjelasan:
Kedua-dua keseluruhan mempunyai panjang yang sama.
Jalur Segi empat tepat dibahagi pada Keempat. selepas sihir, garis Segi empat tepat dibahagikan kepada eigth dengan panjang yang sama dengan membahagi jalur segi empat tepat di tengah seperti yang ditunjukkan pada gambar di atas.

Eureka Math Gred 3 Module 5 Pelajaran 27 Kunci Jawapan Tiket Keluar

Soalan 1.
Selesaikan.
2 pertiga sama dengan __ dua belas

Jawapan:
2 pertiga sama dengan 8 belas

Soalan 2.
Lukis dan labelkan dua model yang menunjukkan pecahan setara dengan yang terdapat dalam Masalah 1.
Jawapan:

Penjelasan:
2 pertiga sama dengan 8 belas

Soalan 3.
Gunakan perkataan untuk menerangkan mengapa dua pecahan dalam Masalah 1 adalah sama.
Jawapan:
Kedua-dua keseluruhan mempunyai panjang yang sama.
Jalur Segi empat tepat dibahagi dalam Ketiga. Jalur Persegi Panjang Sama dipisahkan menjadi dua belas dengan panjang yang sama dengan membahagi jalur segi empat tepat di tengah menjadi 2 jalur seperti yang ditunjukkan pada gambar di atas.

Eureka Math Gred 3 Module 5 Pelajaran 27 Kunci Jawapan Kerja Rumah

Soalan 1.
Gunakan gambar untuk memodelkan pecahan setara. Isi tempat kosong, dan jawab soalan.

Apa yang berlaku dengan ukuran bahagian yang sama apabila terdapat lebih sedikit bahagian yang sama?

Apa yang berlaku dengan ukuran bahagian yang sama apabila terdapat bahagian yang lebih sama?
Jawapan:

Penjelasan:
apabila terdapat lebih sedikit bahagian yang sama bilangan bahagiannya lebih besar.
apabila terdapat bahagian yang lebih sama bilangan bahagiannya lebih kecil.

Soalan 2.
8 pelajar berkongsi 2 pizza dengan ukuran yang sama, yang diwakili oleh 2 kalangan di bawah. Mereka melihat bahawa pizza pertama dipotong menjadi 4 keping sama, dan yang kedua dipotong menjadi 8 keping sama. Bagaimana 8 pelajar dapat berkongsi pizza secara sama rata tanpa memotong kepingan?

Jawapan:

Penjelasan:
Setiap pelajar mendapat ( frac <1> <4> ) atau ( frac <2> <8> ) pizza. Dari pizza pertama 4 pelajar mendapat ( frac <1> <4> ) pizza dan dari pizza ke-2 4 pelajar mendapat ( frac <2> <8> ) pizza.

Soalan 3.
Apabila keseluruhannya sama, mengapa diperlukan 4 salinan 1 persepuluh hingga 2 salinan 1 perlima? Lukiskan model untuk menyokong jawapan anda.
Jawapan:

Penjelasan:
Kedua-dua keseluruhan mempunyai panjang yang sama.
Jalur Segi empat tepat dibahagi pada kelima. Jalur Segitiga Lain dibahagi menjadi sepersepuluh dengan panjang yang sama dengan membahagi jalur segi empat tepat di tengah seperti yang ditunjukkan pada gambar di atas.
dua satu perlima sama dengan empat satu persepuluh.

Soalan 4.
Apabila keseluruhannya sama, berapa kelapan yang diperlukan untuk sama dengan 1 perempat? Lukiskan model untuk menyokong Jawapan anda.

Penjelasan:
Kedua-dua keseluruhan mempunyai panjang yang sama.
Jalur Segi empat tepat dibahagi pada bahagian keempat. Jalur Segi Empat Lain dipisahkan menjadi Eigth dengan panjang yang sama dengan membahagi jalur segi empat tepat di tengah seperti yang ditunjukkan pada gambar di atas.
satu perempat sama dengan empat dua Kelapan.

Soalan 5.
Encik Pham memotong sebiji kek menjadi 8 keping yang sama. Kemudian, dia memotong setiap kepingan menjadi dua. Berapakah kepingan kecil yang dia ada? Gunakan perkataan dan nombor untuk menjelaskan jawapan anda.
Jawapan:

Penjelasan:
Gambar menunjukkan sebiji kek 8 keping. Garis oren tengah menunjukkan kek dihiris separuh, menghasilkan 16 keping kecil.


Pendidikan kanak-kanak tidak pernah hanya mengenai pembelajaran maklumat dan kemahiran asas sahaja. Itu selalu termasuk mengajar generasi akan datang bagaimana menjadi anggota masyarakat yang baik. Oleh itu, ini bukan tanggungjawab ibu bapa sahaja.

Untuk menjadi anggota masyarakat yang baik, individu mesti menghormati dan mematuhi peraturan masyarakat mereka dan berkongsi nilai-nilai mereka. Mendidik anak-anak untuk memahami keperluan untuk mematuhi peraturan dan menghormati orang lain selalu bermula di rumah dan dianggap sebagai tanggungjawab ibu bapa. Mereka pasti akan menjadi yang pertama untuk membantu anak-anak mempelajari apa yang penting dalam hidup, bagaimana mereka diharapkan berkelakuan dan apa peranan mereka dalam dunia mereka.

Namun, belajar memahami dan berkongsi sistem nilai keseluruhan masyarakat tidak dapat dicapai hanya di rumah. Sebaik sahaja anak pergi ke sekolah, mereka memasuki komuniti yang lebih luas di mana guru dan rakan sebaya akan mempunyai pengaruh yang sama seperti yang dilakukan oleh ibu bapa mereka di rumah. Di sekolah, kanak-kanak akan mengalami bekerja dan tinggal bersama orang-orang dari pelbagai latar belakang masyarakat yang lebih luas. Pengalaman ini harus mengajar mereka bagaimana bekerjasama antara satu sama lain dan bagaimana menyumbang kepada kehidupan masyarakat mereka.

Tetapi untuk menjadi ahli yang berharga dari mana-mana komuniti tidak seperti belajar kemahiran sederhana. Ini adalah sesuatu yang terus dipelajari oleh seseorang individu sepanjang hayat dan menjadi tanggungjawab setiap anggota masyarakat untuk bertanggungjawab membantu generasi muda untuk menjadi anggota masyarakat yang aktif dan mampu.


27.2.12 Makmal & # 8211 Mentafsirkan Data HTTP dan DNS untuk Mengasingkan Pelakon Ancaman (Jawapan)

Nota Pengajar: Warna fon merah atau sorotan kelabu menunjukkan teks yang muncul dalam salinan instruktur sahaja.

Objektif

Di makmal ini, anda akan menyemak log eksploitasi kerentanan HTTP dan DNS yang didokumentasikan.

  • Bahagian 1: Menyiasat Serangan Suntikan SQL
  • Bahagian 2: Menyiasat Pengelupasan Data DNS

Latar Belakang / Senario

MySQL adalah pangkalan data popular yang digunakan oleh banyak aplikasi web. Malangnya, suntikan SQL adalah teknik penggodaman web yang biasa. Ini adalah teknik suntikan kod di mana penyerang melaksanakan penyataan SQL yang jahat untuk mengawal pelayan pangkalan data aplikasi web & # 8217s.

Pelayan nama domain (DNS) adalah direktori nama domain, dan mereka menerjemahkan nama domain ke alamat IP. Perkhidmatan ini boleh digunakan untuk mengasingkan data.

Personel keselamatan siber telah menentukan bahawa eksploitasi telah terjadi, dan data yang mengandung PII mungkin telah terdedah kepada pelaku ancaman. Di makmal ini, anda akan menggunakan Kibana untuk menyiasat eksploitasi untuk menentukan data yang dikeluarkan melalui HTTP dan DNS semasa serangan.

Sumber yang diperlukan

Arahan

Bahagian 1: Menyiasat Serangan Suntikan SQL

Di bahagian ini, anda akan menyiasat eksploitasi di mana akses tanpa izin dibuat terhadap maklumat sensitif yang disimpan di pelayan web. Anda akan menggunakan Kibana untuk menentukan sumber serangan dan maklumat yang diakses oleh penyerang.

Langkah 1: Tukar jangka masa.

Telah ditentukan bahawa eksploitasi tersebut terjadi pada suatu masa selama bulan Jun 2020. Kibana secara lalai memaparkan data selama 24 jam terakhir. Anda perlu mengubah tetapan waktu untuk melihat data untuk bulan Jun 2020.

a. Mulakan Security Onion VM dan log masuk dengan nama pengguna penganalisis dan kata laluan siber.

b. Masukkan perintah sudo so-status untuk memeriksa status perkhidmatan. Status untuk semua perkhidmatan semestinya okey sebelum memulakan analisis anda. Ini boleh mengambil masa beberapa minit.

c. Selepas anda log masuk, buka Kibana menggunakan jalan pintas di Desktop. Log masuk dengan nama pengguna penganalisis dan kata laluan siber.

Di Security Onion, Kibana mempunyai banyak papan pemuka dan visualisasi pra-binaan untuk pemantauan dan analisis. Anda juga boleh membuat papan pemuka dan visualisasi tersuai anda sendiri untuk memantau persekitaran rangkaian tertentu. Nota: Papan pemuka anda mungkin tidak mempunyai hasil dalam 24 jam terakhir.

d. Di penjuru kanan sebelah atas tetingkap, klik 24 jam terakhir untuk menukar saiz ukuran Julat Masa. Luaskan jangka masa untuk memasukkan makluman yang menarik. Serangan suntikan SQL berlaku pada bulan Jun 2020 jadi itulah yang perlu anda targetkan. Pilih Mutlak di bawah Jangka Masa dan edit Dari dan Ke kali untuk merangkumi keseluruhan bulan Jun pada tahun 2020. Klik Pergi bersambung.

e. Perhatikan jumlah log sepanjang bulan Jun 2020. Papan pemuka anda harus serupa dengan yang ditunjukkan dalam gambar. Luangkan masa untuk meneroka maklumat yang disediakan oleh antara muka Kibana.

Langkah 2: Tapis untuk trafik HTTP.

a. Kerana pelaku ancaman menilai data yang disimpan di pelayan web, penapis HTTP digunakan untuk memilih log yang berkaitan dengan lalu lintas HTTP. Pilih HTTP di bawah tajuk Zeek Hunting, seperti yang ditunjukkan pada gambar.

Tinjau hasilnya dan jawab soalan berikut:

Apakah alamat IP sumber?

Alamat IP sumber adalah 209.165.200.227.

Apakah alamat IP destinasi?

Alamat IP destinasi adalah 209.165.200.235.

Apakah nombor port destinasi?

Pelabuhan destinasi adalah 80.

b. Tatal ke bawah ke Log HTTP. Hasilnya menyenaraikan 10 keputusan pertama.

c. Kembangkan butiran hasil pertama dengan mengklik anak panah di sebelah cap waktu kemasukan log. Perhatikan maklumat yang ada.

Berapakah cap masa keputusan pertama?

Cap waktu ialah 12 Jun 2020, 21: 30: 09.445.

Jenis acara adalah bro_http. Perhatikan bahawa Kibana masih merujuk kepada Zeek menggunakan nama lamanya Bro.

Apa yang termasuk dalam bidang mesej? Ini adalah perincian mengenai permintaan HTTP GET yang dibuat oleh klien ke pelayan. Fokus terutama pada bidang uri dalam teks mesej.

Mesej tersebut merangkumi nama pengguna, ccid, ccnumber, ccv, expired, dan kata laluan.

Apakah kepentingan maklumat ini?

Nampaknya permintaan untuk maklumat kad kredit.

Langkah 3: Kaji hasilnya.

a. Sebilangan maklumat untuk entri log dihubungkan dengan alat lain. Klik nilai di medan _id amaran pada entri log untuk mendapatkan pandangan yang berbeza mengenai acara tersebut.

b. Hasilnya dibuka dalam tab penyemak imbas web baru dengan maklumat dari capME !. capME! tab adalah antara muka web yang membolehkan anda melihat transkrip pcap. Teks biru mengandungi permintaan HTTP yang dikirim dari sumber (SRC). Teks merah adalah respons dari pelayan web destinasi (DST).

c. Di bahagian entri Log, yang berada di awal transkrip, perhatikan bahagiannya nama pengguna = & # 8217 + kesatuan + pilih + ccid, ccnumber, ccv, expired, null + from + credit_cards + & # 8211 + & amppassword = menunjukkan bahawa seseorang mungkin telah cuba menyerang penyemak imbas web menggunakan suntikan SQL untuk memintas pengesahan. Kata kunci, kesatuan dan pilih, adalah perintah yang digunakan dalam mencari informasi dalam pangkalan data SQL. Sekiranya kotak input di laman web tidak dilindungi dengan betul dari input haram, pelaku ancaman dapat menyuntikkan rentetan pencarian SQL atau kod lain yang dapat mengakses data yang terdapat dalam pangkalan data yang dihubungkan ke halaman web.

d. Cari kata kunci nama pengguna dalam transkrip. Gunakan Ctrl-F untuk membuka kotak carian. Gunakan butang anak panah ke bawah di kotak carian untuk menelusuri kejadian yang dijumpai.

Anda dapat melihat di mana istilah nama pengguna digunakan di antara muka web yang dipaparkan kepada pengguna. Tetapi, jika anda melihat lebih jauh, sesuatu yang tidak biasa dapat dijumpai.

Apa yang anda lihat kemudian dalam transkrip berkenaan dengan nama pengguna?

Tampaknya ada daftar nama pengguna dan kata sandi yang merupakan bagian dari maklumat yang dikembalikan sebagai respons terhadap permintaan HTTP GET. Ini tidak biasa.

Berikan beberapa contoh nama pengguna, kata laluan, dan tandatangan yang dikeluarkan.

e. Tutup capME! tab dan kembali ke Kibana.

Bahagian 2: Menganalisis penyingkiran DNS.

Pentadbir rangkaian telah melihat pertanyaan DNS yang panjang dengan subdomain yang pelik. Tugas anda adalah untuk menyiasat anomali.

Langkah 1: Tapis untuk lalu lintas DNS.

a. Dari bahagian atas Papan Pemuka Kibana, kosongkan sebarang penapis dan istilah carian dan klik Rumah di bawah bahagian Navigasi Dashboard. Tempoh masa masih boleh merangkumi Jun 2020.

b. Di kawasan Papan Pemuka yang sama, klik DNS di bahagian Zeek Hunting. Perhatikan metrik DNS Log Count dan carta bar mendatar Pelabuhan Destinasi.

Langkah 2: Semak entri yang berkaitan dengan DNS.

a. Tatal ke bawah tingkap. Anda dapat melihat jenis pertanyaan DNS teratas. Anda mungkin melihat rekod alamat (A record), IPv6 address Quad A records (AAAA), NetBIOS records (NB) dan pointer record untuk menyelesaikan nama host (PTR). Anda juga dapat melihat kod respons DNS.

b. Dengan menatal ke bawah, anda dapat melihat senarai klien DNS dan Pelayan DNS teratas berdasarkan jumlah permintaan dan respons mereka. Terdapat juga metrik untuk sebilangan percubaan Phishing DNS, yang juga dikenal sebagai DNS pharming, spoofing, atau keracunan.

c. Menggulir lebih jauh ke bawah tetingkap, anda dapat melihat senarai pertanyaan DNS teratas mengikut nama domain. Perhatikan bagaimana sebilangan pertanyaan mempunyai subdomain panjang yang luar biasa dilampirkan ke ns.example.com. Domain example.com harus disiasat lebih lanjut.

d. Tatal kembali ke bahagian atas tetingkap dan masukkan com di bar carian untuk menapis contoh.com dan klik Kemas kini. Perhatikan bahawa jumlah entri dalam Log Count lebih kecil kerana paparan sekarang terhad kepada permintaan ke server example.com.

e. Cari maklumat mengenai DNS & # 8211 Client dan DNS & # 8211 Server.

Catat alamat IP klien dan pelayan DNS.

Pelanggan adalah 192.168.0.11 dan pelayan adalah 209.165.200.235.

Langkah 3: Tentukan data yang dikeluarkan.

a. Terus menatal ke bawah untuk melihat empat entri log unik untuk pertanyaan DNS ke example.com. Perhatikan bagaimana pertanyaan untuk subdomain panjang yang disyaki dilampirkan ke ns.example.com. Rentetan panjang nombor dan huruf dalam subdomain kelihatan seperti teks yang dikodkan ke dalam heksadesimal (0-9, a-f) dan bukan nama subdomain yang sah. Klik Eksport: Mentah pautan muat turun untuk memuat turun pertanyaan ke fail luaran. Fail CSV dimuat turun ke folder / home / penganalisis / Muat turun.

b. Navigasi ke / rumah / penganalisis / Muat turun Buka fail menggunakan editor teks, seperti gedit. Edit fail dengan menghapus teks di sekitar bahagian heksadesimal dari subdomain, hanya menyisakan watak heksadesimal. Pastikan juga untuk menghapus petikan. Kandungan fail anda akan kelihatan seperti maklumat di bawah. Simpan fail teks yang diedit dengan nama fail asal.

c. Di terminal, gunakan perintah xxd untuk menyahkod teks dalam fail CSV dan menyimpannya ke fail bernama secret.txt. Gunakan kucing untuk mengeluarkan kandungan rahsia.txt ke konsol.

Adakah subdomain dari subdomain pertanyaan DNS? Sekiranya tidak, apakah teksnya?

DOKUMEN SULIT
JANGAN KONGSI
Dokumen ini mengandungi maklumat mengenai pelanggaran keselamatan terakhir.

Apa maksud keputusan ini mengenai permintaan DNS tertentu ini? Apakah kepentingan yang lebih besar?

Hasilnya menunjukkan bahawa permintaan DNS adalah permintaan yang terpisah dan terkoordinasi yang mengandungi kandungan tersembunyi. Kepentingan yang lebih besar dari hasilnya adalah bahawa pertanyaan DNS dapat digunakan untuk menyembunyikan pengiriman fail dan memintas keselamatan rangkaian.

Apa yang mungkin membuat pertanyaan DNS yang dikodkan ini dan mengapa DNS dipilih sebagai alat untuk menyaring data?

Ada kemungkinan malware mempunyai permintaan ini dengan mengayunkan dokumen di host dan menyandikan kandungannya dalam heksadesimal dan kemudian membuat pertanyaan DNS yang menggunakan rentetan heksadesimal sebagai subdomain DNS. Permintaan DNS sangat sering dikirim keluar dari jaringan ke internet, jadi permintaan DNS mungkin tidak dipantau.


Input Pengguna Python

Kaedahnya sedikit berbeza di Python 3.6 daripada Python 2.7.

Python 3.6 menggunakan kaedah input ().

Python 2.7 menggunakan kaedah raw_input ().

Contoh berikut meminta nama pengguna, dan apabila anda memasukkan nama pengguna, ia akan dicetak di skrin:

Python 3.6

Python 2.7

Python berhenti menjalankan ketika datang ke fungsi input (), dan berlanjutan apabila pengguna telah memberikan beberapa input.

PICKER WARNA

SEPERTI KAMI

Dapatkan sijil
dengan melengkapkan
kursus hari ini!

PERMAINAN KOD


Siapa Tahap 27 Siapa yang harus menjadi suaminya Jawapan

Siapa Tahap 27 Siapa yang harus menjadi suaminya, panduan lengkap termasuk gambar, video dan jawapan pendek. Sekiranya anda menghadapi tahap siapa anda tidak dapat mengetahui jawapannya, ikuti kami untuk melihat penyelesaiannya. Anda boleh mendapatkan jawapan untuk peringkat seterusnya, siapa tahap 28 di sini dan semua peringkat & # 8217s jawapan di sini.

Inilah penyelesaian untuk Who Is Level 27:

Jawapan: Klik pada pengumuman yang dikehendaki, lelaki kiri & # 8217s kiri & cincin # 8217 dan pilih butang & # 8220C & # 8221.

Semua Jawapan untuk Siapa? Brain Teaser & amp Riddles: Siapa Jawapannya

Mengenai Siapa? Game: “Permainan teka-teki dan teka-teki baru datang dari pembuat Brain Test: Tricky Puzzles dan Brain Test 2: Tricky Stories! Sekiranya anda menyukai permainan otak dan permainan minda maka anda akan berehat dengan permainan teka-teki ini dan bermain untuk latihan otak anda. Siapakah? Brain Teaser & amp Riddles adalah permainan teka-teki percuma, yang akan mencabar otak dan fikiran anda. Setiap tingkat terdiri dari pilihan, teka-teki, teka-teki, dan pertanyaan yang sukar. "

Tonton Siapa Tahap 27 panduan video:

jika anda pernah menghadapi masalah dengan penyelesaian atau perkara lain, jangan ragu untuk membuat kami gembira dengan komen anda.

Anda boleh memuat turun dan bermain permainan teka-teki baru ini, Who Is? di sini:

Catatan Terkini

  • NY Times 7 Julai 2021 Mini Crossword Answers
  • ___ sepuluh (frasa melayari) petunjuk silang kata NY Times
  • Ikan dengan & # 8220largemouth & # 8221 dan & # 8220striped & # 8221 variasi petunjuk silang kata NY Times
  • Petunjuk silang permainan Surfer & # 8217s NY Times
  • & # 8220 ___ mañana! & # 8221 petunjuk silang kata NY Times
  • Bahagian petunjuk silang kata NY Times
  • & # 8220Mendapatkan diadu & # 8221 atau & # 8220dalam slot, & # 8221 untuk petunjuk silang kata pelintas NY Times
  • Petunjuk silang kata syaitan NY Times
  • Antara petunjuk silang kata NY Times
  • Petunjuk kata silang hangout Surfer & # 8217 NY Times
  • Tanda silang sup mi Vietnam NY Times
  • 4 Gambar 1 Teka-teki Bonus Harian Kata 7 Julai 2021 Jawapan

Catatan Popular

Permainan Lain

Posting Sebelumnya Yolo Challenge 1, 2, 3, 4, 5, 6 Jawapan

Next Post Siapa Tahap 28 Siapa yang menipu Jawapan

Tinggalkan pesanan Batalkan Balasan

© 2020 Teka-teki Daze. Hak cipta terpelihara. Dasar Privasi

Urus Privasi Anda

Gambaran Keseluruhan Privasi

Kuki yang diperlukan sangat penting untuk laman web berfungsi dengan baik. Kuki ini memastikan fungsi asas dan ciri keselamatan laman web, tanpa nama.

KukiJangka masaPenerangan
cookielawinfo-checbox-analytics11 bulanKuki ini ditetapkan oleh pemalam Persetujuan Kuki GDPR. Kuki digunakan untuk menyimpan persetujuan pengguna untuk kuki dalam kategori "Analitis".
cookielawinfo-checbox-berfungsi11 bulanKuki ditetapkan oleh persetujuan kuki GDPR untuk mencatatkan persetujuan pengguna untuk kuki dalam kategori "Berfungsi".
cookielawinfo-checbox-lain-lain11 bulanKuki ini ditetapkan oleh pemalam Persetujuan Kuki GDPR. Kuki digunakan untuk menyimpan persetujuan pengguna untuk kuki dalam kategori "Lain-lain.
cookieelawinfo-checkbox-diperlukan11 bulanKuki ini ditetapkan oleh pemalam Persetujuan Kuki GDPR. Kuki digunakan untuk menyimpan persetujuan pengguna untuk kuki dalam kategori "Perlu".
cookieelawinfo-checkbox-prestasi11 bulanKuki ini ditetapkan oleh pemalam Persetujuan Kuki GDPR. Kuki digunakan untuk menyimpan persetujuan pengguna untuk kuki dalam kategori "Prestasi".
dilihat_cookie_policy11 bulanKuki ini ditetapkan oleh pemalam Persetujuan Kuki GDPR dan digunakan untuk menyimpan sama ada pengguna telah bersetuju dengan penggunaan kuki atau tidak. Ia tidak menyimpan data peribadi.

Kuki berfungsi membantu melaksanakan fungsi tertentu seperti berkongsi kandungan laman web di platform media sosial, mengumpulkan maklum balas, dan ciri pihak ketiga yang lain.

Kuki prestasi digunakan untuk memahami dan menganalisis indeks prestasi utama laman web yang membantu memberikan pengalaman pengguna yang lebih baik kepada para pengunjung.

Kuki analitik digunakan untuk memahami bagaimana pengunjung berinteraksi dengan laman web. Kuki ini membantu memberikan maklumat mengenai metrik bilangan pelawat, kadar pentalan, sumber lalu lintas, dll.

Cookie iklan digunakan untuk memberikan iklan dan kempen pemasaran kepada pengunjung. Kuki ini mengesan pelawat di seluruh laman web dan mengumpulkan maklumat untuk menyediakan iklan yang disesuaikan.

Kuki lain yang tidak dikategorikan adalah kuki yang sedang dianalisis dan belum diklasifikasikan ke dalam kategori.


Jisim atom

1. Cari unit jisim atom Sulfur-32 dengan jisim 31.972 dan peratus kelimpahan 94.99%, Sulfur-33 dengan jisim 32.971 dan peratus kelimpahan 0.75%, Sulfur-34 dengan jisim 33.968 dan peratus kelimpahan 4.25%, dan Sulfur-36 dengan jisim 35.967 dan peratus kelimpahan 0.01%.

2. Cari unit jisim atom Silicon-28, Silicon-29, Silicon-30 dengan massa masing-masing 27.977, 28.976, 29.974. Kelebihan peratus isotop silikon masing-masing adalah 92.2%, 4.7% dan 3.1%.


Sumber dan Pembangunan Kelas 10 Soalan MCQ dengan Jawapan

Pelajar Peperiksaan Kelas 10 yang muncul boleh memuat turun MCQ pada Sumber dan Pembangunan Kelas 10 dengan Jawapan dari sini. Dengan mempraktikkan Kelas 10 Geografi Bab 1 MCQ dengan Jawapan, anda boleh mendapat markah yang baik dalam peperiksaan. Muat turun Kelas 10 SST Geografi Bab 1 MCQ dalam format PDF dari pautan akses di bawah dan mulailah berlatih secara berkala untuk pengetahuan subjek yang lebih baik.

Soalan 1.
Ketersediaan sumber adalah syarat yang diperlukan untuk pengembangan:
(а) mana-mana negara
(b) mana-mana negeri
(c) mana-mana wilayah
(d) tiada perkara di atas

Jawapan: (c) mana-mana wilayah
Untuk mana-mana wilayah, ketersediaan sumber adalah syarat yang diperlukan untuk pembangunan.

Soalan 2.
Beberapa negara menjajah negara lain kerana:
(a) keindahan semula jadi
(b) wang
(c) sumber yang kaya
(d) tiada perkara di atas

Jawapan: (c) sumber yang kaya
Untuk sumber rioh kuasa dijajah menyerang negara lain.

Soalan 3.
Di antara buku berikut. Schumaches menyampaikan Falsafah Gandhian:
(a) Besar Cantik
(b) Besar Cantik
(c) Kecil Cantik
(d) Semuanya Cantik

Jawapan: (c) Kecil Cantik

Soalan 4.
Berapa% kawasan tanah India adalah kawasan biasa:
(a) 40%
(b) 41%
(c) 42%
(d) 43%

Soalan 5.
Berapa% kawasan tanah India adalah kawasan pergunungan:
(a) 10%
(b) 20%
(c) 30.%
(d) 40%

Soalan 6.
Berapakah jumlah kawasan geografi India:
(a) 2.28 juta km persegi.
(b) 3.28 juta km persegi.
(c) 4.28 juta km persegi.
(d) 5.28 juta km persegi.

Jawapan: (b) 3.28 juta km persegi.

Soalan 7.
Berapa% kawasan geografi kawasan hutan yang diinginkan:
(a) 23 peratus kawasan geografi
(b) 33 peratus kawasan geografi
(c) 43 peratus kawasan geografi
(d) 53 peratus kawasan geografi

Jawapan: (b) 33 peratus kawasan geografi

Soalan 8.
Berapa juta hektar Tanah India adalah tanah yang terdegradasi:
(a) 110 juta hektar
(b) 120 juta hektar
(c) 130 juta hektar
(d) 140 juta hektar

Jawapan: (c) 130 juta hektar
India pada masa ini mempunyai 130 juta tanah yang terdegradasi.

Soalan 9.
Manakah antara berikut yang menjadi sebab utama kemerosotan tanah di negeri Gujarat, Rajasthan, M.P. dan Maharashtra:
(a) penebangan hutan
(b) banjir
(c) penggembalaan berlebihan
(d) semua perkara di atas

Soalan 10.
Tanah yang paling banyak tersebar dan penting:
(a) hitam
(b) merah
(c) aluvial
(d) padang pasir

Jawapan: (c) aluvial
Tanah aluvial adalah tanah yang paling banyak tersebar dan penting.

Soalan 11.
Tanah yang mana ha? kepekatan Ranker nodul yang lebih tinggi dipanggil:
(a) hangar
(b) khadar
(c) tanah aluvial
(d) tanah merah

Jawapan: (a) hangar
Tanah bangar mempunyai kepekatan nodul kanker yang lebih tinggi daripada khadar.

Soalan 12.
Tanah hitam juga dikenali sebagai:
(a) hangar
(b) khadar
(c) regur
(d) semua perkara di atas

Jawapan: (c) regur
Tanah hitam berwarna hitam dan juga dikenali sebagai tanah regur.

Soalan 13.
Tanah yang tumbuh di daerah dengan suhu tinggi dan hujan lebat disebut:
(a) regur
(b) aluvial
(c) laterit
(d) gersang

Jawapan: (c) laterit
Tanah laterit berkembang di kawasan dengan suhu tinggi dan hujan lebat.

Soalan 14.
Tanah laterit merah sesuai untuk
menanam tanaman berikut:
(kopi
(b) teh
(c) gandum
(d) kacang gajus

Jawapan: (d) kacang gajus
Tanah laterit merah lebih sesuai untuk tanaman seperti kacang mete.

Soalan 15.
Apabila tanah atas dihanyutkan ketika air mengalir sebagai lembaran di atas kawasan besar di lereng dikenali sebagai:
(a) hakisan tanah
(b) hakisan air
(c) hakisan lembaran
(d) semua perkara di atas

Jawapan: (c) hakisan lembaran
Ini dikenali sebagai hakisan lembaran.

Soalan 16.
Sumber adalah fungsi dari:
(a) national activities
(b) human activities
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above

Answer: (b) human activities
Resources are a function of human activities.

Question 17.
Biotic resources are obtained from:
(a) biosphere and include living organisms
(b) biosphere and include non-living components
(c) the earth
(d) none of the above

Answer: (a) biosphere and include living organisms
Biotic resources are obtained from the biosphere and include living organisms.

Question 18.
Rocks and metals are examples of:
(а) biotic resources
(b) abiotic resources
(c) natural resources
(d) all the above

Answer: (b) abiotic resources
Rocks and metals are examples of abiotic resources.

Question 19.
Many farmers own land which is allotted to them by government:
(а) against the payment by cash
(b) against property in towns
(c) against the payment of revenue
(d) none of the above

Answer: (c) against the payment of revenue
Against the payment of revenue, many farmers are alloted land by the government.

Soalan 20.
Plantation, pasture lands, ponds, water in wells etc. are some examples of:
(a) resources owned by government
(b) resources owned by private
(c) resources owned by individual
(d) none of the above

Answer: (c) resources owned by individual
Plantation, pasture lands, ponds, water in wells, etc. are some of the examples of resources ownered by individuals.

Soalan 21.
Resources which are accessible to all the members of the community are called:
(a) Private owned resources
(b) Public owned resources
(c) Community owned resources
(d) Individual owned resources

Answer: (c) Community owned resources
Community owned resources are the resources which are accessible to all the members of the community.

Soalan 22.
Resources belonging to the nation are called:
(a) State resources
(b) Country resources
(c) National resources
(d) Individual resources

Answer: (c) National resources
Resources belonging to the nation are called national resources.

Soalan 23.
Resources which are found in a region, but have not been utilised are called:
(a) Developed resources
(b) Stock
(c) International resources
(d) Potential resources

Answer: (d) Potential resources
Potential resources are those resources which are found in a region, but have not be utilised.

Soalan 24.
Resources which are surveyed and their quality and quantity have been determined for utilisation are called:
(a) Potential resources
(b) Developed resources
(c) Stock
(d) International resources

Answer: (b) Developed resources
Developed resources are those resources which are surveyed and their quality and quantity have been determined for utilisation.

Soalan 25.
Materials in the environment which have the potential to satisfy human needs but human beings do not have the appropriate technology to access them are called:
(a) Resources
(b) Stock
(c) Reserves
(d) All the above

Answer: (b) Stock
Materials in the environment which have the potential to satisfy human needs but human beings do not have the appropriate technology to access these are included among stock.

Soalan 26.
The subset of the stock which can be put into use with the help of existing technology but has not been started is called:
(a) Stock
(b) Resources
(c) Reserves
(d) None of the above

Answer: (c) Reserves
Reserves are the subset of the stock, which can be put into use with the help of existing technical ‘know-how’ but their use has not been started.

Soalan 27.
The first International Earth Summit was held in Rio-de-Janerio in Brazil in:
(a) August, 1991
(b) August, 1992
(c) June, 1991
(d) June, 1992

Soalan 28.
Planning is the widely accepted strategy for:
(a) Conservation of resources
(b) Use of resources
(c) Judicious use of resources
(d) None of the above

Answer: (c) Judicious use of resources
For judicious use of resources, planning is a widely accepted strategy.

Soalan 29.
Arunachal Pradesh has abundant water resources but lacks:
(a) In mineral resources
(b) In infrastructural development
(c) In technology
(d) None of the above

Answer: (b) In infrastructural development
Arunachal has abundance of water resources but lacks in infrastructural development.

Soalan 30.
India has made concerted efforts for achieving the goals of resource planning right from the:
(а) First Five Year Plan
(b) Second Five Year Plan
(c) Third Five Year Plan
(d) Fourth Five Year Plan

Answer: (а) First Five Year Plan
From the First Five Year Plan after independence.

1. Human beings themselves are essential components of resources.

2. Solar, wind energy, water, forests, wildlife etc. are examples of non-renewable resources.

3. Public parks, picnic spots, playgrounds, etc. are examples of individual resources.

4. The oceanic resources beyond 200 km of the Exclusive Economic Zone belong to open ocean and no individual country can utilise these without the concur-rence of international institutions.

5. Rajasthan and Maharashtra have enormous potential for the development of wind and solar energy.

6. The development of resources depends on technology and level of their feasibility.

7. Water is a compound of two inflam-mable gases: hydrogen and oxygen.

8. Water in the dams, forests etc. is a reserve which cannot be used in the future.

9. Resources are vital for human survival as well as for maintaining the quality of life.

10. Indiscriminate exploitation of resources has led to global ecological crises.

11. The Rio convention endorsed the global Forest Principles and adopted Agenda 22 for achieving Sustainable Development in the 21st century.

12. Planning is important in India, as India has enormous diversity in the availability of resources.

13. The states of Jharkhand, Chattisgarh and Madhya Pradesh are rich in water resources.

14. There are many regions in India that are rich in resources but these are included in economically backward regions.

15. Irrational consumption and over-utilisation of resources may lead to socio-economic and environmental problems.

16. About 43 per cent of the land area in India, is plain which provides facilities for agriculture and industry.

17. Mountains account for 40 per cent of the total area of the country and ensure perennial flow of some rivers.

18. Plateau regions possess rich reserves of minerals, fossil fuels and forests.

19. The use of land is determined both by physical and human factors.

20. Some areas of Jammu and Kashmir occupied by Pakistan and China have also been surveyed.

21. The land under permanent pasture has also increased.

22. The pattern of net sown area varies greatly from one state to another.

23. Waste land includes agricultural, rocky arid and desert areas.

24. Ninety-five per cent of our basic needs for food shelter and clothing are obtained from land.

25. Human activities have not contributed to land degradation.

26. Mining sites are abandoned after excavation work is complete having deep scars and traces of over-burdening.

27. In the states of Rajasthan, Madhya Pradesh and Maharashtra, over irrigation is responsible for land degradation.

28. Dust retards the process of infiltration of water into the soil after it settles down on the land.

29. Soil is the most important renewable national resource.

30. Soil is a non-living system.

Column-A Column-B
1. Strip cropping (a) land unfit for cultivation
2. Bad land (b) resources which are found in a region
3. Gullies (c) renewable resources
4. Potential resources (d) planting lines of trees to create shelter
5. Replenishable resources (e) deep channels
Jawapan

Column-A Column-B
1. Strip cropping (d) planting lines of trees to create shelter
2. Bad land (a) land unfit for cultivation
3. Gullies (e) deep channels
4. Potential resources (b) resources which are found in a region
5. Replenishable resources (c) renewable resources

Column-I Column-II Column-III
1. Reserves are the (a) lacks in (A) of the stock
2. The state of Rajasthan (b) and supports (B) activity
3. Resources are vital for any (c) and important (C) different types of living organisms
4. Soil is the medium for plant growth (d) subset (D) soil
5. Alluvial is the most widely spread (e) developmental (E) water resources
Jawapan

Column-I Column-II Column-III
1. Reserves are the (d) subset (A) of the stock
2. The state of Rajasthan (a) lacks in (E) water resources
3. Resources are vital for any (e) developmental (B) activity
4. Soil is the medium for plant growth (b) and supports (C) different types of living organisms
5. Alluvial is the most widely spread (c) and important (D) soil

Column-A Column-B
1. Black soil (a) very fertile
2. Alluvial soil (b) red to brown in colour
3. Red soil (c) low humus content
4. Arid soil (d) crystalline igneous rocks
5. Laterite soil (e) regur soil
Jawapan

Column-A Column-B
1. Black soil (e) regur soil
2. Alluvial soil (a) very fertile
3. Red soil (d) crystalline igneous rocks
4. Arid soil (b) red to brown in colour
5. Laterite soil (c) low humus content

1. Irrational consumption and over utilisation of resources may lead to socio-economic and ……………………… problems.

2. Gandhiji was against mass production and wanted to replace it with the production by the ……………………… .

3. Land is an asset of a finite ……………………… and thus, is important to use the available land for various purposes with careful planning.

4. ……………………… account for 30 per cent of the total surface area of the country.

5. About 27 per cent of the area of the country is the ……………………… region.

7. Some areas of Jammu and Kashmir occupied by Pakistan ……………………… and have not been surveyed.

8. Most of the current ……………………… lands are of poor quality or the cost of cultivation of such land is very high.

9. The net sown area is over 80 percent of the total area in Punjab and ……………………… and less than 10 percent in Arunachal Pradesh.

10. Human activities such as deforestation, over-grazing, mining and ……………………… too have contributed in land degradation.

11. Afforestation and proper management of ……………………… can help solve land degradation to some extent.

12. Alluvial soils have been deposited by three Himalayan river systems-the ……………………… , the Ganga and the Brahmaputra.

13. The alluvial soil consists of various proportions of sand, silt and ……………………… .

14. Khadar soil has large fine particles and is more fertile than the ……………………… .

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 1 Resources and Development with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Resources and Development Class 10 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.


Tonton videonya: Найдите интеграл x2-1x2+x+12dx Два быстрых способа Метод Остроградского Жесть (Oktober 2021).